مهر گزارش می دهد؛

تست پایداری شبکه ملی اطلاعات/تأمین نیازهای اولیه با اینترنت ارزان

تست پایداری شبکه ملی اطلاعات/تأمین نیازهای اولیه با اینترنت ارزان

برای نخستین بار در کشور، تست پایداری شبکه ملی اطلاعات انجام شد و شواهد نشان می دهد که این شبکه داخلی در صورت نبود اینترنت جهانی، می تواند نیازهای اولیه مردم را در استفاده از خدمات پاسخ دهد.

به گزارش خبرنگار مهر، شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور یکی از مهم ترین پروژه های ملی در عرصه فضای مجازی به شمار می آید که تحقق آن بنابر ضرورتهای ملی همچون «ارائه خدمات زیرساختی پیشرفته» و «بهره مندی از مزایای زیست بوم ملی فضای مجازی» در کنار «حفاظت از اطلاعات و ارتباطات کاربران ایرانی»، در اسناد بالادستی نظام الزام شده است.

براین اساس طبق سند ضرورت تببین الزامات شبکه ملی اطلاعات که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید مقرر شد تا شبکه ای مبتنی بر قرارداد اینترنت به همراه سوئیچ ها و مسیریاب ها و مراکز داده ای ایجاد شود به این شکل که درخواستهای دسترسی داخلی برای اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری می شوند به هیچ وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکه های اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود.

شبکه ملی اطلاعات چه مزایایی دارد؟

مطابق با الزاماتی که برای شبکه ملی اطلاعات تعریف شده این شبکه در ۶ محور مشخص شامل زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور، استقلال، مدیریت، خدمات، سالم سازی و امنیت و تعرفه و مدل اقتصادی باید راه اندازی شود.

این ۶ محور نشان می دهد که شبکه ملی اطلاعات باید شبکه ای متشکل از زیرساختهای ارتباطی با مدیریت مستقل کاملا داخلی باشد. شبکه ای با امکان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری برای آحاد مردم با تضمین کیفیت.

از سوی دیگر شبکه ملی اطلاعات باید شبکه ای با قابلیت عرضه انواع خدمات امن اعم از رمزنگاری و امضای دیجیتالی به کلیه کاربران، شبکه ای با قابلیت برقراری ارتباطات امن و پایدار میان دستگاهها و مراکز حیاتی کشور و شبکه ای پرظرفیت، پهن باند و با تعرفه رقابتی شامل مراکز داده و میزبانی داخلی باشد.

به بیان ساده تر، در سند الزامات شبکه ملی اطلاعات مقرر شد تا شبکه ای زیرساختی مبتنی بر پروتکل IP به نحو مطلوب و مطمئن، تامین کننده کلیه نیازهای ارتباطی برای انواع ذینفعان ایرانی باشد تا متناسب با نیازهای کاربران، خدمات بومی و اختصاصی روی این شبکه قابل ارائه و دریافت باشد.

در این سند علاو بر تاکید بر موضوع تعامل پذیری شبکه ملی اطلاعات با شبکه اینترنت از طریق گذرگاههای ایمن مرزی، مقرر شده تا اتصال در این شبکه به گونه ای باشد که مسیریابی درخواست های دسترسی داخلی برای اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری می شوند از طریق خارج کشور انجام نشود. در همین حال ترافیک در داخل کشور مدیریت شده و نیاز به خروج ترافیک به خارج از کشور احساس نشود.

این شبکه باید دارای پوشش کشوری خدمات پهن باند باشد تا خدماتی همچون دولت، سلامت، تجارت و آموزش الکترونیک با ظرفیتهای بومی برای مردم قابل دسترسی باشد.

در زمینه استقلال این شبکه نیز موضوع عدم اتکا به شبکه های خارجی، اختیار کامل فنی و ایجاد ظرفیت برای شکل گیری خدمات بومی در لایه های مختلف مورد توجه است .

چه بخش هایی از شبکه ملی اطلاعات تحقق یافت

حال با توجه به محدودیت دسترسی پیش آمده در شبکه اینترنت کشور، شواهد نشان می دهد که شبکه ملی اطلاعات تا حدودی توانسته با محورهای فوق سازگار باشد و به نوعی به نیاز کاربران در این موارد، پاسخ دهد. چرا که هم اکنون شبکه ملی اطلاعات با مدیریت مستقل کاملا داخلی در حال فعالیت است.

در همین حال امکان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری برای آحاد مردم روی این شبکه وجود دارد که در زمینه تضمین کیفیت اگرچه در برخی خدمات با اختلالات مقطعی همراه است اما این اختلالات بیشتر به دلیل تعریف API برخی سایتها از اینترنت خارجی است که این مشکل نیز در حال حل شدن است.

در خصوص قابلیت برقراری ارتباطات امن و پایدار میان دستگاهها و مراکز حیاتی کشور نیز شواهد نشان می دهد این شبکه به این درجه از پایداری رسیده و هم اکنون سرویس های دولتی، بانکی و مواردی از این دست در این شبکه در دسترس بوده و اختلالی از این بابت به وجود نیامده است.

در راستای تعرفه رقابتی مدنظر در شبکه ملی اطلاعات نیز با توجه به ایجاد سامانه تفکیک ترافیک دیتای داخلی و خارجی از شهریورماه سال ۹۵ ، این امکان برای اپراتورهای ارتباطی فراهم شده که نرخ دسترسی به ترافیک داخلی مطابق مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات را نیم بها محاسبه کنند. این به معنای آن است که کاربران و استفاده کنندگان از دیتای داخلی نصف هزینه اینترنت را پرداخت می کنند.

با این وجود از میان محورهای مورد تاکید در سند الزامات شبکه ملی اطلاعات، قابلیت عرضه انواع خدمات امن اعم از رمزنگاری و امضای دیجیتالی به کلیه کاربران و امکان تعامل مدیریت شده با اینترنت، هنوز به صورت کامل تضمین نشده است.

شبکه ملی اطلاعات پایدار است

حال با وجود زیرساختهای آماده شده برای استفاده از شبکه ملی اطلاعات، نتایج حاصل از استفاده از این شبکه برای نخستین بار مشاهده شده و طبق گفته مسئولان وزارت ارتباطات، تست اولیه کاربرد شبکه ملی اطلاعات انجام و شواهد نشان می دهد که این شبکه، پایدار است.

همانطور که در سند این پروژه ملی نیز بر آن تاکید شده است، در ساختار این شبکه کاربران باید بتوانند با سرعت و کیفیت از تمامی امکانات یک اتصال بهره مند شوند. از همین رو در حال حاضر تمامی اپلیکیشن های بومی بی نیاز از شبکه اینترنت در حال فعالیت هستند و سرویس های بومی خود را روی شبکه های ۴G ، ۳G و ADSL ارائه می دهند.

ارائه دهندگان خدمات محتوایی، پیام رسان ها، فروشگاههای اینترنتی، بازارهای اپلیکیشن بومی، سرویس دهندگان حمل و نقل آنلاین، سایتهای دولتی و سرویس دهندگان بانکی در حال حاضر در دسترس قرار دارند و اختلالات مقطعی برخی خدمات دهندگان نیز به دلیل وابستگی به گوگل و نیز به دلیل اتصال API آنها به اینترنت، در حال رفع شدن است.

مدل اقتصادی شبکه ملی به نفع مردم

موضوع نرخ دسترسی به شبکه ملی اطلاعات نیز موضوع دارای اهمیتی است که مدل محاسبه نیم بهای نرخ دسترسی، در این شبکه مورد تاکید قرار گرفته است.

براساس اصولی که در مدل اقتصادی شبکه ملی اطلاعات تعریف شده این شبکه باید در کنار کیفیت برقراری ترافیک،  بستر مورد نیاز مردم را برای دستیابی به خدمات دولت، سلامت، تجارت و آموزش الکترونیک، با تعرفه ارزان مناسب برای احاد جامعه فراهم کند.

تعرفه خدمات در شبکه ملی اطلاعات با تاکید بر تاثیرگذاری تعرفه، تنوع و کیفیت خدمات بومی به نحوی تعریف شده که رقابت پذیری اقتصادی این خدمات نسبت به خدمات شبکه های خارجی و نیز کاهش هزینه ها برای ارائه خدمات فراهم شود .

در این راستا مدل اقتصادی استفاده از شبکه ملی اطلاعات بر مبنای مصوبه سال ۹۵ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به صورت نیم بها تعیین شده که در مدیریت هزینه های اینترنت به نفع مردم است.

شبکه ملی اطلاعات در سایر کشورها

بررسی ها نشان می دهد که زیرساخت ملی اطلاعات نخستین بار در سال ۱۹۹۱ در ایالات متحده امریکا مطرح شد و هدف از آن استمرار رهبری امریکا در پردازش با کیفیت بالای اطلاعات بود. اما پس از آن کشورهایی مانند کره جنوبی، چین و انگلستان نیز شبکه ای داخلی را برای برقراری ارتباطات داخلی کشورشان راه اندازی کردند و پس از افشاگری در زمینه جاسوسی سازمان های اطلاعاتی امریکا و انگلیس از اطلاعات صنعتی و نقض حریم خصوصی شهروندان، سایر کشورها مانند برزیل و آلمان را نیز بر آن داشت تا تدابیری برای حفاظت از اطلاعات شهروندان خود داشته باشند.

برای مثال دولت ژاپن از سال ۲۰۰۰ میلادی مقدمات شبکه ای ملی را بر مبنای شبکه ارتباط از راه دور بسیار قوی با پهنای باند ایجاد کرد و هم اکنون ژاپنی ها از داشتن سریع ترین خدمات پهنای باند جهان و با صرف کمترین هزینه برای آن، بسیار راضی هستند.

شبکه ملی در کشورهایی مانند کره جنوبی و استرالیا نیز باعث ایجاد زندگی الکترونیک و متصل کاربران با تاکید بر اقتصاد خلاق و دانش بنیان شده است. به نحوی که هم اکنون ۸۰ درصد پهنای باند در کره جنوبی به گردش اطلاعات داخلی اختصاص یافته است. شبکه ملی پهن باند استرالیا نیز با پوشش ۹۳ درصدی حداقل ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه سرعت دارد.

درآلمان نیز طرحی با عنوان توسعه جامعه اطلاعاتی با تاکید بر دولت الکترونیک یکپارچه از سال ۲۰۰۶ در حال توسعه است که هدف آن ایجاد زیرساختی امن و مبتنی بر فناوری اطلاعات در سطح ملی و منطقه ای و مرکزی برای مدیریت سرویس ها است.مرکل صدر اعظم آلمان در دیدار خود با رئیس‌جمهور فرانسه پیشنهاد ساخت شبکه ارتباطی اختصاصی اروپایی را برای جلوگیری از جاسوسی آمریکا مورد بحث قرار داده است. به گفته وی با ایجاد این شبکه، ایمیل‌ها و سایر اطلاعات اروپا از مسیر آمریکا عبور نخواهد کرد.

قانون ملی شدن اینترنت روسیه نیز چند روز گذشته اجرایی شد که طبق این قانون دولت این کشور در صورت اضطرار و وجود حمله سایبری می تواند سرویس اینترنت این کشور را از جهان جدا کند. اینترنت ملی روسیه برای محافظت از اینترنت این کشور در صورت حملات سایبری یا تهدیدهای خارجی طراحی شده است.

کد خبر 4775312

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • کمیل IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      :))))
    • برنامه نویس IR ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      این مسخره بازیا چیه مردم دارن بدون اینترنت بدبخت میشن
    • کاربر ساده IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      نیازهای اولیه شما خیلی اولیه است دیگه .................ی سرچ ساده نمیتونیم انجام بدیم!!!لابد اسنپ و غذای اینترنتی سفارش دادن کل نیازهای اولیه است :) برید کشکتون بسابید بابا!!!!
    • م.نوری IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      دروغ که خناق نیست خرخره شنا رو بگیره.....
    • ظلم IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      اکسیژن و هوا رو قطع کنید اما اینترنت جهانی هرگز
    • علی IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      باسلام، سرعت بسیار پایین بازنشدن بسیاری از سایت های داخلی هنوز زمان میبره تا وضعیت نرمال داشته باشه
    • مهران IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      شبکه ملی اطلاعات خیلی خوبه ولی هیچگونه زیر ساختی براش وجود نداره دقیقا تو این‌دو روز ارائه خدمات خیلی مشهود در این قضیه هستش
    • IR ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      پایدار. یه لحظه کلمه لب تاب را جستجو کن ببین چی جواب میده بعد بگو پایدار. مسخره است.
    • Hossein IR ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      اینترنت ملی نمیخواییم این خوبی هارو هم نمیخواییم به حد کافی ازتون خوبی دیدیم! اینترنت واقعی رو وصل کنید و ما رو راحت بزارید
    • 12 IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      خنده داره من روز ی بیش از 13 ساعت کاره اینترنتی انجام میدم نیازی اولیه دیگه چیه اینترنت بانک ها کلا طی دو روز شنبه و یکشنبه اصلا لودنمیشن ایلیکشن موبایلی باخطا مواجه هستن اکثر سایت های ایرانی فیلترشدن
    • IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      ما اینترنت ملی نخوایم باید کیو ببینیم؟ زندان درست کردین
    • پیام IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      اولا نیازهای اولیه ی بسیاری از مردم بر طرف نشده ، کلیه ی پروژه های بین المللی ، بین دانشگاهی و حتی تحقیقات ساده هم به طور کل مختل شده ، مردم در سفر برای خرید بلیط هم دچار مشکل شدند
    • محسن IR ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      متاسفانه یک سری مشکلات در این مدت که صرفا شبکه ملی وصل هست وجود دارد که کار کردن با شبکه داخلی را با مشکل روبرو میکند اول اینکه در این شبکه موتور جستجو خوب وجود ندارد که کار با آنرا سخت مینماید
    • Unknown IR ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      بسه دیگه بابا... خستمون کردید
    • IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      به چه نیاز ما پاسخ داده الکی برا خودتون اظهار نطر میکنید جمش کنید این بساطو مگه من خبر خوندن به دردم میخوره چهارتا خبر گذاری که همش به نفع دولت مطلب میزنه حتی یه انتقادم نمیذاره به چه دردی میخوره
    • ک ت IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      انترنت را که به دلیل امنیتی قطع کردن پدر امرزیده چرا به مردم دروغ میگید؟
    • اذري جهرمي IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      گل بگيريد درشو
    • IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      دانشمندان گرامی من پژوهشگر در شبکه ملی اطلاعات چطوری مقالات به روز دنیا رو بخونم
    • مسعود IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      میشه به فکر نفع مردم نباشید؟
    • محمد IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      عجب مرسی که اینقد به فکر اسایش و رفاه مردمید و میخواید همه چی ارزون به دستمون برسه!
    • علیرضا IR ۱۹:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      خفه شید لاشخور های بی همه چیز. به جای تبلیغ این شبکه به درد نخور ملی رسانه مردم باشید. تا کی ظلم آخه؟! اون دنیایی هم در کاره!
    • Amin IR ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      فقط نيازهاي اوليه رو پوشش ميده در حد انسانهاي اوليه كه نه نياز به مقاله و علوم خارجي داشتند نه نياز به ويكيپديا و ايميل زدن به افراد در اقصي نقاط جهان داشتند نه نياز به خريد نرم افزار مورد نياز و ...
    • امید IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      تأمین نیازهای اولیه؟ مشخصاً منظور کدام نیاز اولیه است؟ ایمیل؟ موتور جستجو؟ پایگاه های داده بین المللی؟ هدف از اینترنت باز کردن چند سایت خبری آن هم با سرعت بسیار پایین نیست.
    • حسن IR ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      اگر تعریف شما از اینترنت کار کردن دیجی کالا و اسنپ هستش خب اینترنت ملی تون هم مبارک 😂😂😂 برید خوش باشید
    • مسعود IR ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      اینترنت را وصل کنید بخدا ما هایی که کار داریم الان 2 روزه بیکاریم اقا سرویس های اموزشی که ما استفاده میکنیم همه بیرون از ایران و رفرنس خارجی دارند بسه دیگه
    • مهدی IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      اینترنت یعنی استفاده از شبکه جهانی.... من استاد دانشگاه چگونه بدون اینترنت جهانی می توانم کارهای تحقیقاتی خودم، مقالات و حتی یک ایمیل یا جستجوی ساده را انجام دهم؟؟؟؟؟؟
    • ahmad IR ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      من دانشجو چطور مقاله دانلود کنم؟من پایان نامه دارم ،ایمیل رو چرا بستید؟ چطور منابع رو دانلود کنم؟مگه میشه
    • سپید IR ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      حتما تو این وضعیت قطعی اینترنت مردم این اطلاعات رو قبول می کنند و می ذارن به حساب حسن نیت و حسن اطلاعات شما و دولت
    • IR ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      احمقای ابله اینجا دیگه جای موندن نیست
    • IR ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۷
      0 0
      جای خالی یک موتور جستجو کاملا احساس می شود.
    • نیلوفر IR ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      پس اینستاگرام چی؟ ما فقط اسنستاگرام میخوایم کلی زحمت واسه پیجم کشیده بودم دو زار ازش پول دربیارم تنها تفریح و سرگرمیه ما بدبخت بیچاره ها اینستاگرام بود.توروخدا اینستاگرامو قطع نکنید
    • علی IR ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      متاسفانه نیازهای من برنامه نویس رو نتونست برآورده کنه شبکه ملی همان چیزی هست که کشورهایی مثل آمریکا میخواستن پیاده بشه تا مانند چین و... ایران رو منزوی کنند تا نتونن رقیبی برای آنها در سطح جهانی بشه
    • علی IR ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      خر خودتون هستید.با این حقه بازی ها نمی تونید آگاهی رو از مردم بگیرید.شبکه ی خارجی نباشه ماهواره که هست اینو می خواید چی کار کنید حقه باز ها شیطان صفت
    • IR ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      نخیر . مهمترین چیز یه جستجوگر ملی مانند گوگل نیاز هست که نداریم فعلا
    • IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      اگر بی خیالی و ناکارآمدی این دولت که بحث اینترنت ملی بایستی در دوره ی این آقایان به شکوفایی می رسید نبود همین حالا در صورت وجود یک موتور سرچ کارامد حجم بسیار زیاد تری از نیازهای مردم تحت پوشش قرار می
    • محسن IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      آها پس شبکه ی ملی اطلاعات که میگفتین این بود! مرسی که هستین!
    • IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      فقط زیپ دهنتون رو بکشید و خفه شید حال همه بهم میخوره از کاراتون.الگوی هیچ کشوری کره شمالی نشه ...اگه بدونید تو این سه روز قطعی اینترنت جهانی چه مشکلاتی واسه مردم به وجود آوردید .حق الناسه .من که نمیگذ
    • فرشاد IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      کنتور که نمیندازه. بگین دیگه : | بهتره که قبل از اینکه هر چیزی رو به زبون بیاریم قبلش یکم دربارش فکر کنیم. ننگ بر شما باد که با حرف های بیخودی اطلاعات غلط پخش میکنید.
    • مسعود IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      لطفا پیگیری کنید و خبری مبنی بر زمان احتمالی اتصال اینترنت را بگید واقعا نیاز هستش سایت های ما به دلیل اینکه روی سرور خارجی هست باز نمیشه
    • IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      تا معیار مهر از نیازهای اولیه چی باشه؟!! واللا چیزی که مشخصه اینه که با قطعی نت جهانی بسیاری از کارها مختل میشه و برخی سایتها و نرم افزارهای ایرانی عملا محلی از اعراب ندارند
    • محمد IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      مگه نظر مردم هم مهم نیست اقا ما اینترنت ملی نمی خایم اقا خانم مسعول امنیت ۵۰ میلیون پول من تو هواهست الان تا اینترنت نداشته باشم نمی تونم بدستش بیارم شما جواب گو ضرر من بدبخت هستید
    • Mohammad IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      39 3
      براستی داریم کره شمالی میشیم و مخابراتم از آب گل آلود ماهی میگیره
    • مصباح زاده IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      این مایه ننگه نه افتخار !! منزوی شدن در جهان اطلاعات هیچ سودی برای یک ملت نداره و این ترس نظام از مردم رو نشون میده به اصل ۱۹ قانون حقوق بشر توجه کنید
    • IR ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      28 1
      ما این دفعه چون پول داده و مجبور بودیم استفاده کردیم وگرنه اگر قرار باشد شبکه اطلاعات پایه ریزی شود دیگر استفاده نخواهیم کرد .
    • محمد IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      آشغالهای عوضی
    • IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      برسونید به دست هر کی که این گزارش رو استفاده کرده از رو ناچاری استفاده کردیم وگرنه خدا شاهده برا خوندن جند تا خبر بیخودی که همش شعارو الکیه هزارتومن شارژ نت نمیدادیم اگه قراره نتمون این باشه حیف پول
    • علی IR ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      بابا شبکه ملی!!! یه سایت سنجش دارید. امروز ساعت 11 دودش در اومد. یه کارت جلسه تک صفحه ای میخواست باز کنه کلا سکته کرد.
    • علی IR ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      اصلا شبکه ملی خوب، عالی، جهان در حسرت نداشتش و..هرچی شما بگین، قبول اما ما مردم میخوایم از شبکه بین المللی و جهانی اینترنت استفاده کنیم، چندان میونه خوبی با انزوا نداریم
    • ر IR ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
      0 0
      اپلیکیشن تاکسی اینترنتی؟ !😅 اینا که همشون کلمات انگلیسی ان. شما همینارو ترجمه کنید واستون بسه نمی خواد به خودتون فشار بیارید
    • محمد حجازی IR ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۹
      0 0
      مطمئن باشید اگر ارتباط من و امثال من با گلوبال (نتورک جهانی)قطع شود حتما از این کشور مهاجرت میکنم!
    • حسین IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۹
      0 0
      این بود اینترنت ملی!!!! حتی صفحات شهر خبر به زور باز میکنه سلام کره شمالی ....
    • Mohamad IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۲۹
      0 0
      اصلا جواب گو نیس هیچ کاربردی برای من و امسال من نداره
    • بهرنگ IR ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۳۰
      1 0
      اگر دوست دارین بدونید چقدر با تکنولوژی روز دنیا فاصله داریم، کلمه "ایران" را در قسمت تصاویر موتورهای جستجوگر "پارسی جو" و "یوز" جستجو کنید :) اینترنت ملی ارزونی خود مسئولین باشه.!!!
    • IR ۲۱:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۳۰
      0 0
      این شبکه به اصطلاح "ملی" اطلاعات به هیچ دردی نمیخوره. من دانشجو تا قبل قطعی اینترنت یه عالمه اطلاعات برای پروژه هام در می آوردم، ولی الآن با این اوضاع من بدبخت یک هفته هست که از کارام عقب افتادم.